MENU 3 (L)

Държавни водоеми в Сао Пауло

Държавата Сао Пауло, като Бразилия, се обслужва от много реки. Забележка За следната карта Седемте водоеми, които източват земите на Сао Пауло според направленията.



São Paulo State Hydrographic Basin



Sanderlei Silveira ® - 2023-09-20T17:03-03:00 - US L

#sanderlei #lyrics #TikTok


Държавни водоеми в Сао Пауло

Държавата Сао Пауло, като Бразилия, се обслужва от много реки. Забележка За следната карта Седемте водоеми, които източват земите на Сао Пауло според направленията.



São Paulo State Hydrographic Basin




Река и много пейзажи



Rio Tietê-Sao Paulo




Навигация по река Тиец: От източник до уста

Потърсете река Тиец на картата и района, който вашият водосбор заема.

Разбрахте, че е много обширен, с дълъг 1 100 км. Източникът му е в община Salesópolis, на около 840 м надморска височина в Сера до Марк. На мястото на източника на река Тиец е създаден паркът Тиепе, за да защити и запази растителността и речните извори.





Tietê river source in Salesópolis, Serra do Mar.




Река Тиец пресича няколко места. Той къпе 62 общини и пресича държавата през цялата посока на югоизток, докато не намери река Парана. Река Тиец е приток на река Парана.

Но защо реката прави тази пътека, а не друга, ако е само на 22 км от брега? Ако сте отговорили, че това е заради облекчението, сте го разбрали!

Водите пътуват земята от по -високо ниво до друго по -ниско. Река Тиец е родена в планинския релеф на Сера до Мар, в западния (западен) наклон и слиза до все по -ниска земя, докато не намери устата си в ниските земи на река Парана.

Ето защо облекчението оказва голямо влияние върху вододела на място, тъй като това е този, който определя границите между басейните, установявайки водни разделители, а също и в коя посока вървят тези води.

Наклонът между водния разделител и главната река, през която тече притоците, се нарича Strand.

Наклон - наклон между водния разделител и главната река





The slope between the water divider and the main river through which the tributaries run is called strands.




След своя курс реката преминава през столичния регион Сао Пауло и в продължение на много десетилетия получава градски отпадъци и промишлени отпадъци от повече от 30 общини в региона. Така че в някои моменти река Тиец е напълно замърсена. Водите на замърсени реки, освен лошата миризма, причиняват заболявания на популацията като: диария, хепатит, коремен тиф, респираторни заболявания, наред с други.

Въздушен изглед на река Тиец, в отсечката, където е канализирана чрез пресичане на столичния регион на Сп.



Aerial view of the Tietê River, in the stretch where it was channeled by crossing the metropolitan region of sp.




В община Сао Пауло река Тиец граничи с маргиналния експресен път Tietê, който заедно с маргинални пинейроси съставлява основната пътна система на града. На брега на пределния път реката беше канализирана, ресурс, използван за избягване на постоянните наводнения, настъпили в района.

Наводненията или наводненията са естествени явления на трансактиращата се речна вода в периоди на интензивни и непрекъснати валежи, но се влошават от човешките намеси като: заемане на речните граници, почвената хидроизолация, крайречната гора, силата и натрупването на боклук, хвърлени в реките.




Според компанията за екологични санитарни технологии (CETESB) 36% от замърсяването на Tietê произхожда от боклук, хвърлен по улиците, което се отвежда от валежи до шахти, потоци и завършва в Рио.



Натрупването на замърсители във водата, особено домашните почистващи препарати, причинява появата на пени в реката близо до язовира Пирапора до Бом Исус.

В община Пирапора до Бом Исус, водите на река Тиец имат пени.



in the municipality of Pirapora do Bom Jesus, the waters of the Tietê river have foams.




Следвайки маршрута си във вътрешността, реката получава повече агресии от селското стопанство: пестициди, които се пренасят от дъждовна вода, а винтьорът, изхвърлен от някои растения алкохол и захар.

В най -централния път на държавата и с приноса на притоците и валежите качеството на водата на река Тиец се подобрява, както можете да видите в туристическия град Бара Бонита, разположен на брега на реката, където тя е най-старата латинска Америка Eclusa, която позволява навигация и изместване на стоки към река Парана, циркулация, известна като воден път Tietê-Paraná.



View of the Tietê River in the municipality of Barra Bonita.




Еклузата, построена на река Тиец в Бара Бонита, позволява на съдовете да спечелят 26 -метра -високата неравности, създадена с изграждането на хидроелектрическата централа.





Еклузата, построена на река Тиец в Бара Бонита




В цялата река Тиец, както и други реки от Сао Пауло, са построени няколко водноелектрически централи, като трима братя в общините Андрадина и Перейра Барето, на 28 км от сливането с река Парана.

По този начин стигнахме до края на навигацията си през Рио, в община Итапура, в сливането на река Тиец с река Парана.

Терминологичен речник

Ретарна гора: местна растителност покрива, която граничи с реки, езера и извори. Растителността предпазва почвата от ерозия и когато крайречните гори са отстранени, с действието на дъждовете, утайките (дезагрегирана почва) се транспортират до реките, причинявайки тяхната типа.

Бутилка: Когато реките имат леглата си, заети от почви, носени от дъждовете, оставяйки леглото им по -плитко, което може да генерира преливане.



Vinhoto: Овчар и миризлив остатък, оставен след дестилацията на ферментирала запас от захарна тръстика, за да се получи алкохол за гориво. За всеки литър алкохол, произведен 12 литра винхото, се изхвърлят като остатък и ако се хвърлят в реките, е сериозен източник на замърсяване. Vinhoto може да се използва като производство на тор или биогаз.



Eclusa: Той действа като вид асансьор за плавателни съдове, за да преминат неравномерността на речен курс, прекъснат от язовири. Те идват в поведение, което се затваря и пълни или изпразва, докато то не е на същото ниво като водотох, който позволява на сърфирането да продължи.




Sanderlei Silveira

#sanderlei

Restaurantes Joinville

PDF Download

Educacional - Sanderlei Silveira