MENU 4 (L)

Bazinele hidrografice din statul São Paulo

Statul São Paulo, ca Brazilia, este deservit de multe râuri. Notă pe harta următoare, cele șapte bazine hidrografice care scurg pământul São Paulo, conform șuvițelor.



São Paulo State Hydrographic Basin



Sanderlei Silveira ® - 2023-09-20T17:02-03:00 - US L

#sanderlei #lyrics #TikTok


Bazinele hidrografice din statul São Paulo

Statul São Paulo, ca Brazilia, este deservit de multe râuri. Notă pe harta următoare, cele șapte bazine hidrografice care scurg pământul São Paulo, conform șuvițelor.



São Paulo State Hydrographic Basin




Un râu și multe peisaje



Rio Tietê-Sao Paulo




Navigarea râului Tietê: De la sursă la gură

Căutați râul Tietê pe hartă și zona pe care o ocupă bazinul tău de apă.

Ți -ai dat seama că este foarte extins, cu 1 100 km lungime. Sursa sa se află în municipalitatea Salesópolis, aproximativ 840 m altitudine în Serra Do Mar. La locul sursei râului Tietê, parcul râului Tietê a fost creat pentru a proteja și păstra vegetația și izvoarele râului.





Tietê river source in Salesópolis, Serra do Mar.




Râul Tietê traversează mai multe locații. Băie 62 de municipalități și traversează statul în toată direcția de sud -est până când găsește râul Paraná. Râul Tietê este un afluent al râului Paraná.

Dar de ce râul face această cale și nu altul, dacă se află la doar 22 km de coastă? Dacă ai răspuns că este din cauza ușurinței, ai înțeles!

Apele călătoresc pământul de la un nivel mai înalt la altul mai mic. Râul Tietê se naște în relieful muntoasă din Serra Do Mar, în panta de vest (vest) și coboară pe un teren mereu inferior până își găsește gura în țările joase ale râului Paraná.

De aceea, relieful are o influență mare asupra bazinului hidrografic al unui loc, deoarece este cel care determină limitele dintre bazine, stabilind divizori de apă și, de asemenea, în ce direcție merg aceste ape.

Panta dintre divizorul de apă și râul principal prin care aleargă afluenții se numește Strand.

Pantă - pantă între divizorul de apă și râul principal





The slope between the water divider and the main river through which the tributaries run is called strands.




În urma cursului său, râul traversează regiunea metropolitană din São Paulo și de mai multe decenii a primit descărcarea de canalizare urbană și deșeuri industriale din mai mult de 30 de municipalități din regiune. Deci, în unele puncte, râul Tietê este total poluat. Apele râurilor poluate, pe lângă mirosul rău, provoacă boli populației, cum ar fi: diaree, hepatită, febră tifoidă, boli respiratorii, printre altele.

Vedere aeriană a râului Tietê, în întinderea în care a fost canalizată prin traversarea regiunii metropolitane din SP.



Aerial view of the Tietê River, in the stretch where it was channeled by crossing the metropolitan region of sp.




În municipalitatea São Paulo, râul Tietê este mărginit de Drumul Express Marginal Tietê, care, împreună cu Pinheiros marginal, alcătuiește principalul sistem rutier al orașului. Pe malurile drumului marginal, râul a fost canalizat, o resursă folosită pentru a evita inundațiile constante care au avut loc în zonă.

Inundațiile sau inundațiile sunt fenomene naturale de tranzacționare a apei râurilor în perioade de precipitații intense și continue, dar sunt agravate de interferențele umane, cum ar fi: ocuparea marjelor râurilor, impermeabilizarea solului, pădure riverană, siltarea și acumularea de gunoi aruncate în râuri.




Potrivit companiei de tehnologie de salubrizare a mediului (CETESB), 36% din poluarea Tietê provine din gunoiul aruncat pe străzi, care este luat de precipitații la găuri, pâraie și se termină în Rio.



Acumularea de poluanți în apă, în special detergenții domestici, provoacă apariția spumelor în râul de lângă Pirapora Do Bom Baraj Isus.

În municipalitatea Pirapora Do Bom Isus, apele râului Tietê au spume.



in the municipality of Pirapora do Bom Jesus, the waters of the Tietê river have foams.




În urma traseului său în interior, râul primește mai multe agresiuni din agricultură: pesticide, care sunt transportate de apa de ploaie, iar vinkerul aruncat de unele plante de alcool și zahăr.

În cea mai centrală rută a statului și cu contribuția afluenilor și a precipitațiilor, calitatea apei râului Tietê se îmbunătățește, așa cum puteți vedea în orașul turistic Barra Bonita, situat pe malurile râului, unde se află este cea mai veche Eclusa din America Latină, care permite navigarea și deplasarea mărfurilor în râul Paraná, o circulație cunoscută sub numele de căile navigabile Tietê-Paraná.



View of the Tietê River in the municipality of Barra Bonita.




Eclusa, construită pe râul Tietê din Barra Bonita, permite navelor să câștige inegalitatea de 26 de metri -mare care a fost creată odată cu construcția fabricii hidroelectrice.





Eclusa, construită pe râul Tietê în Barra Bonita




De -a lungul râului Tietê, precum și a altor râuri din São Paulo, au fost construite mai multe fabrici hidroelectrice, cum ar fi trei frați din municipalitățile din Andradina și Pereira Barreto, la 28 km de confluența cu râul Paraná.

Astfel, am ajuns la sfârșitul navigației noastre prin Rio, în municipalitatea Itapura, în confluența râului Tietê cu râul Paraná.

Glosar

Pădure riverană: vegetația autohtonă acoperire care se învecinează cu râurile, lacurile și arcurile. Vegetația protejează solul de eroziune și atunci când pădurile riverane sunt îndepărtate, cu acțiunea ploilor, sedimentele (solul dezagregat) sunt transportate către râuri provocând siltarea lor.

Sticlă: Când râurile au paturile lor ocupate de soluri purtate de ploi, lăsând patul lor mai puțin adânc, ceea ce poate genera revărsări.



Vinhoto: Reziduuri de păstor și mirositoare au rămas după distilarea stocului de zahăr fermentat, pentru a obține alcool cu ​​combustibil. Pentru fiecare litru de alcool produs 12 litri de Vinhoto sunt aruncate ca reziduuri, iar dacă ar fi aruncat în râuri este o sursă gravă de poluare. Vinhoto poate fi utilizat ca producție de îngrășăminte sau biogaz.



Eclusa: Acționează ca un fel de lift pentru ca navele să traverseze inegalitatea unui curs de râu întrerupt de baraje. Acestea vin într -un comportament care se închide și se umple sau se golește până când este la același nivel cu cursul de apă care permite navigarea să continue.




Sanderlei Silveira

#sanderlei

Restaurantes Joinville

PDF Download

Educacional - Sanderlei Silveira