MENU 4 (L)

São Paulo State Fleaters

Državu São Paulo, poput Brazila, opskrbljuju mnoge rijeke. Na sljedećoj karti na sljedećoj mapi Sedam sliva koje isušuju São Paulo slijede prema pramenima.



São Paulo State Hydrographic Basin



Sanderlei Silveira ® - 2023-09-20T17:03-03:00 - US L

#sanderlei #lyrics #TikTok


São Paulo State Fleaters

Državu São Paulo, poput Brazila, opskrbljuju mnoge rijeke. Na sljedećoj karti na sljedećoj mapi Sedam sliva koje isušuju São Paulo slijede prema pramenima.



São Paulo State Hydrographic Basin




Rijeka i mnogi pejzaži



Rio Tietê-Sao Paulo




Navigacija rijekom Tietê: od izvora do usta

Potražite rijeku Tietê na karti i području koje vaš sliv zauzima.

Shvatili ste da je vrlo opsežno, sa 1 100 km. Njegov je izvor u općini Salesópolis, oko 840 m nadmorske visine u Serra do Mar. na mjestu izvora rijeke Tietê, park rijeke Tietê stvoren je kako bi zaštitio i očuvao vegetaciju i riječne izvore.





Tietê river source in Salesópolis, Serra do Mar.




Rijeka Tietê prelazi nekoliko lokacija. Okupa se 62 općine i prelazi državu cijeli smjer na jugoistoku dok ne nađe rijeku Paraná. Rijeka Tietê pritoka je rijeke Paraná.

Ali zašto rijeka pravi ovaj put, a ne drugi, ako je samo 22 km od obale? Ako ste odgovorili da je to zbog olakšanja, shvatili ste kako treba!

Vode putuju zemljom s viša razina do druge niže. Rijeka Tietê rođena je u planinskom olakšanju Serra do Mar, na zapadnoj (zapadnoj) padini, i spušta se u sve niže zemlje sve dok ne nađe usta u niskim zemljama rijeke Paraná.

Zato olakšanje ima veliki utjecaj na sliv mjesta, jer je to ono koje određuje granice između bazena, uspostavljanje vodenih razdjelnika i u kojem smjeru te vode idu.

Nagib između vodenog razdjelnika i glavne rijeke kroz koju se prolaze pritoke nazivaju se Strand.

Nagib - nagib između vodenog razdjelnika i glavne rijeke





The slope between the water divider and the main river through which the tributaries run is called strands.




Nakon svog toka, rijeka prelazi gradsku regiju São Paula i već desetljećima prima urbano ispuštanje kanalizacije i industrijski otpad iz više od 30 općina u regiji. Tako je u nekim trenucima rijeka Tietê totalno zagađena. Vode zagađenih rijeka, osim lošeg mirisa, uzrokuju bolest populaciji kao što su: proljev, hepatitis, tifusna groznica, respiratorne bolesti, između ostalih.

Pogled iz zraka na rijeku Tietê, u dijelu gdje je usmjeren prelaskom metropolitanske regije sp.



Aerial view of the Tietê River, in the stretch where it was channeled by crossing the metropolitan region of sp.




U općini São Paulo, rijeka Tietê obrubljena je cestom Tietê Marginal Express koji zajedno s marginalnim Pinheirosom čini glavni cestovni sustav grada. Na obalama marginalne ceste, rijeka je bila usmjerena, resurs koji se koristi kako bi se izbjegle stalne poplave koje su se dogodile na tom području.

Poplave ili poplave prirodni su pojavi prelaska riječne vode u razdobljima intenzivne i kontinuirane kiše, ali su pogoršane ljudskim uplitanjem kao što su: okupacija rubova rijeka, vodootpornice u tlu, priobalna šuma, siltacija i nakupljanje smeća u rijekama.




Prema tvrtki za tehnologiju zaštite okoliša (CETESB), 36% onečišćenja Tietê potječe iz smeća bačenog na ulice, koje su kiše preuzele u šahtove, potoke i završava u Riju.



Akumulacija zagađivača u vodi, posebno domaćim deterdžentima, uzrokuje pojavu pjena u rijeci u blizini brane Pirapora do bom Isus.

U općini Pirapora do bom Isus, vode rijeke Tietê imaju pjene.



in the municipality of Pirapora do Bom Jesus, the waters of the Tietê river have foams.




Slijedeći rutu u unutrašnjosti, rijeka prima više agresija od poljoprivrede: pesticidi, koje nose kišnicu, a Vinker odbacuje neke biljke alkohola i šećera.

U najčešnjem putu države i uz doprinos pritoka i kiše, kvaliteta vode rijeke Tietê poboljšava se, kao što možete vidjeti u turističkom gradu Barra Bonita, smještenom na obalama rijeke, gdje je najstarija je Eclusa Latinske Amerike, koja omogućava plovidbu i raseljavanje robe do rijeke Paraná, cirkulaciju poznatu kao vodeni put Tietê-Paraná.



View of the Tietê River in the municipality of Barra Bonita.




Eclusa, sagrađena na rijeci Tietê u Barra Bonita, omogućava plovilima da pobijedi 26 -metar neravnomjernost koja je stvorena izgradnjom hidroelektrane.





eclusa, sagrađena na rijeci Tietê u Barra Bonita




Kroz rijeku Tietê, kao i druge rijeke iz São Paula, izgrađeno je nekoliko hidroelektričnih biljaka, poput tri brata u općinama Andradina i Pereira Barreto, 28 km od ušća u rijeku Paraná.

Tako smo stigli do kraja naše plovidbe kroz Rio, u općini Itapura, u ušću rijeke Tietê s rijekom Paraná.

Glosar

Priobalna šuma: Native vegetacijskog pokrivača koji graniči s rijekama, jezerima i izvorima. Vegetacija štiti tlo od erozije i kad se uklone priobalne šume, s djelovanjem kiše, sedimenti (razdvojeno tlo) prevoze se u rijeke koje uzrokuju njihovu siltaciju.

Boca: Kad rijeke imaju svoje krevete zauzete tlima koja nose kiše, ostavljajući svoj krevet više plitke što može stvoriti prelijevanje.



Vinhoto: Pastir i smrdljivi ostaci ostavljeni nakon destilacije zaliha fermentirane šećerne trske, kako bi se dobili alkohol za gorivo. Za svaku litru alkohola proizvedene 12 litara Vinhota odbacuje se kao ostatak, a ako je bačen u rijeke, ozbiljan je izvor onečišćenja. Vinhoto se može koristiti kao proizvodnja gnojiva ili bioplina.



Eclusa: Djeluje kao svojevrsno dizalo za plovila koja bi prešla neravnomjernost riječnog tečaja koju su prekinuli brane. Dolaze u ponašanju koje se zatvara i ispunjava ili prazni sve dok ne bude na istoj razini kao i vodotok koji omogućava da se pregledava nastavi.




Sanderlei Silveira

#sanderlei

Restaurantes Joinville

PDF Download

Educacional - Sanderlei Silveira